De Woonitor: indicator voor de krapte op de koopwoningmarkt.

Woonnieuws doet onafhankelijk onderzoek naar de veranderingen op de koopwoningmarkt. We hebben hiervoor de Woonitor ontwikkeld: een index die veranderingen in de krapte op de woningmarkt inzichtelijk maakt, ver voordat deze in verkoopcijfers van de NVM en het Kadaster waarneembaar zijn.

De index staat per 1 december op -2,39 (op 1 november was dit -2,62). Er is nog sprake van een krappe markt, maar sinds begin 2002 is wel een spectaculaire verruiming opgetreden. Deze wordt veroorzaakt door sterk gestegen hypotheekrentes en door de toegenomen economische onzekerheid. Nu het besef onder huizenkopers breed verspreid is dat huizenprijzen niet meer stijgen (dalen), valt te verwachten dat de verruiming de komende maanden aanhoudt.Over de index

De index wordt berekend sinds 1 januari 2015. De index kan zich bewegen tussen +5 (zeer ruime markt, veel keuze, de koper dicteert de prijs) en -5 (krappe markt, weinig aanbod, de verkoper dicteert de prijs). Er is sprake van een gezonde markt als de index zich langdurig tussen -1,5 en +1,5 begeeft. Een dergelijke markt heeft zich sinds de introductie van de Woonitor nog niet voorgedaan.