1.10.22

Woonnieuws ziet een sterk verruimende woningmarkt en gestabiliseerde vraagprijzen in het derde kwartaal 2023

Woonnieuws maakt elk kwartaal een een analyse van de woningmarkt. Deze tendensen zien wij na het derde kwartaal van 2022:

De markt verruimt:
  • Het aantal verkochte woningen was in het derde kwartaal 13% minder dan normaal in dit kwartaal (gemiddelde voorgaande 5 jaren). Het aantal in verkoop gebrachte woningen is 15% meer dan normaal in dit kwartaal. In de vier grote steden gaat de verruiming nog sneller, met 17% minder verkopen en 25% meer aanbod dan normaal.
  • De theoretische verkooptijd van een woning is in één jaar toegenomen van 2,4 maand naar 3,7 maand (theoretische verkooptijd: het gemiddeld aantal te koop staande woningen in het afgelopen kwartaal / het gemiddeld aantal verkochte woningen per maand in het afgelopen kwartaal).
  • Het aantal woningen dat langer dan 6 maanden te koop staat is momenteel 50%. Vorig jaar was dat historisch laag, met 40%. 

De Woonitor (de krapteindex van Woonnieuws staat) staat per 1 oktober op 2,9. Lees meer hierover.

De vraagprijzen stabiliseren:
  • De gemiddelde vraagprijs van een nieuw aangeboden woningen ligt de afgelopen 6 maanden op een gelijk niveau, ongeveer € 400.000,- per woning. De vraagprijs per vierkante meter woonoppervlakte is ook stabiel, op 3.070,- per vierkante meter. In Amsterdam is de vraagprijs van een bovenwoning  al 7 maanden stabiel op ongeveer 475.000,-.