1.12.22

Ondanks het ruimere aanbod van beschikbare koopwoningen neemt het aantal verkopen niet toe.

Het ruimere aanbod van beschikbare koopwoningen leidt nog niet tot meer woningverkopen. Dat blijkt uit een analyse van Woonnieuws van de woningmarkt tot en met 1 december 2022.

Het aanbod van voor verkoop beschikbare woningen groeit momenteel in hoog tempo. In het begin van het jaar waren van het aanbod op Funda slechts 13.000 woningen daadwerkelijk beschikbaar. Nu zijn dat 43.000 woningen. Met name in de vier grote steden komen relatief veel woningen op de markt. Het nieuwe aanbod ligt daar momenteel 20% boven het vijfjaars gemiddelde. Landelijk is dit 12%. Opvallend is dat relatief veel kleine woningen worden aangeboden. Een mogelijke oorzaak kan zijn dat momenteel beleggers hun woningen relatief vaak verkopen. 

Ondanks het toegenomen aanbod groeit het aantal verkochte woningen niet. Het aantal dat per maand verkocht wordt door NVM-makelaars schommelt al het hele jaar tussen 13.000 en 14.000 woningen. Dat is zo'n 15% lager dan het vijfjaars gemiddelde, maar neemt niet toe nu er meer aanbod is voor de huizenkoper. 

Omdat de verkoopaantallen niet toenemen loopt de verkooptijd van te koop staande woningen op. Begin dit jaar stond 37% van het aanbod een half jaar of langer te koop, nu is dat 53% van het aanbod. 

Als woningen langer te koop staan dan ligt voor de hand dat de prijzen ook niet meer hard stijgen. Uit de cijfers van Woonnieuws blijkt dat ook. De vraagprijs voor nieuw aangeboden woningen is de afgelopen maanden gestabiliseerd. In november 2022 bedroeg deze 3.093,- per vierkante meter woning. 

Woonnieuws publiceert maandelijks de Woonitor: een indicator voor de krapte op de woningmarkt. Daaruit blijkt dat de markt zich in hoog tempo verruimt. Meer over de Woonitor lees je hier