17.1.20

De Woonweek: Hoe een tekort aan woningen een woningnood werd

"Overal lees ik over de wooncrisis, maar ik durf inmiddels wel te spreken over woningnood" riep Onno Hoes, voorman van de NVM bij het publiceren van zijn kwartaalcijfers bij onder andere RTLZ. Daarmee was de toon gezet.

Zo kwam het dat iedereen het begrip woningtekort of woningcrisis inruilde voor de term woningnood. Het is een comfortabele frame waar media zich vervolgens in wentelen en het kopt ook lekker: woningnood. RTL Nieuws herhaalde nog maar eens de vijf ultieme oplossingen die de bouwsector als muziek in de oren klinken: “Bouw meer, bouw anders, regel minder, subsidieer kopers en stop de beleggers.”

Ook de politiek is gevoelig voor de woorden van de makelaarsvereniging. Minister voor Milieu en Wonen Stientje van Veldhoven voorop: “We moeten bouwen, bouwen, bouwen. Er moet geld komen, er moeten snel vergunningen komen. De term ‘woningnood’ is echt geen stap te ver.” Dat zei de D66-bewindsvrouw in het televisieprogramma WNL op Zondag op NPO 1.

Zelfs het Europees Parlement deed een duit in het zakje. “De Europese Unie moet in actie komen tegen woningnood en dakloosheid.” Eurocommissaris Nicolas Schmit heeft daarop beloofd dat hij binnen een jaar met een alomvattend plan komt, schrijft Binnenlands Bestuur.

Het tegengeluid kwam onder andere van Peter de Waard in de Volkskrant, die in zijn opiniestuk voorrekende dat millennials helemaal niet slechter af zijn dan boomers. “De millennial verwoont 47,6 procent van een modaal inkomen en de boomer bijna veertig jaar geleden ook 47,6 procent. Als de generatie X niet zo goed geboerd had met de woning had die reden tot klagen. In 2000 was het 57,8 procent.” Concludeert hij.

In de overtreffende trap van het hoofd koel houden, analyseert stadsgeograaf Cody Hochstenbach de frame : “Over de oorzaken van de huidige problemen en de gewenste oplossingen bestaan meer verschillen van mening. Geen toeval. Allerlei belangengroepen staan klaar om de huidige wooncrisis – of is het nu woningnood? – aan te grijpen voor hun eigen agenda.” En daarom vindt hij: “We moeten machtige partijen het tekort niet laten misbruiken om regulering terug te dringen, zodat zij in het wilde weg dure marktwoningen kunnen realiseren.”

Het wegnemen van regels is al een punt waar het gaat om vakantiewoningen. Steeds vaker wonen mensen – bij gebrek aan een ‘echt’ huis – in een vakantiepark. Vaak illegaal, maar gedoogd door de gemeente. Regeringspartijen VVD en D66 willen het permanent bewonen van recreatiewoningen legaliseren, volgens de website Gemeente.nu naar aanleiding van een ANP persbericht. Ze hopen zo starters, gescheiden mannen of vrouwen en senioren makkelijker aan een woning te helpen en zien het als een mogelijkheid om de druk op de woningmarkt te verlichten.

Voor Minister Van Veldhoven lijkt geen oplossing meer te gek en moet alles mogen: “Ik denk dat we alles nodig hebben. Meer omgebouwde kantoorpanden, meer hoogbouw, meer eengezinswoningen”, zei ze tegen WNL. Daarmee lijkt de lobby van de makelaarsvereniging en bouwsector te slagen. De laatste wens van scheidend Aedes-voorzitter Marnix Norder om meer belangstelling van de politiek voor het woningtekort komt daarmee in ieder geval wel in vervulling. En hij heeft bijval gekregen van de redactie van het dagblad Trouw, dat tegelijkertijd ook bepleit dat wonen op het platteland zo erg niet is.