17.10.19

Klaas Knot waarschuwt voor risico's voor de huizenmarkt

In een persconferentie bij het Overzicht Financiƫle Stabiliteit (OFS) heeft directeur Klaas Knot van De Nederlandse Bank uitgebreid stilgestaan bij de risico's voor de Nederlandse huizenmarkt.

In de afgelopen jaren heeft DNB al veelvuldig gewaarschuwd voor de risico’s op de Nederlandse huizenmarkt. De sterke wisselwerking tussen de woningmarkt en de economie maakt ons land nu eenmaal erg kwetsbaar voor huizenprijsdalingen. Door de sterke prijsstijgingen van de afgelopen jaren, en door steeds risicovoller gedrag van kopers, is het systeemrisico op de huizenmarkt de afgelopen jaren verder toegenomen. Zo stegen in de afgelopen drie jaar de huizenprijzen gemiddeld met bijna 8% per jaar. 

Dat is aanmerkelijk sneller dan de stijging van de inkomens. Als gevolg hiervan liggen prijs/inkomen ratio’s in de grote steden inmiddels boven de vorige piek. Ook lenen huizenkopers weer steeds meer in verhouding tot hun inkomen en is de totale hypotheekschuld van Nederlandse huishoudens nog steeds erg hoog.
Lees meer